United Bimmer Community - BMW Forum

United Bimmer Community - BMW Forum (http://www.unitedbimmer.com/forums/index.php)
-   5-Series (http://www.unitedbimmer.com/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Verify the "Check Engine" lamp? (http://www.unitedbimmer.com/forums/showthread.php?t=41537)

radarfxst 02-27-2012 01:23 AM

Verify the "Check Engine" lamp?
 
I bought a used German-spec 1994 525i, and it turns out it wasn't in as good shape as I was led to believe. I've done some work to it and it runs good now, but I noticed that the "check engine" lamp never comes on - not even when first starting it up, as with most of my previous vehicles.

Based on the work I've had to do so far, it wouldn't surprise me if the previous German owner disconnected the check engine lamp. So I have two questions:

1. SHOULD the check engine lamp come on when the car is first started up?

2. If not, what is the easiest way to verify that the lamp works like it's supposed to? I'm hoping there is something in the engine compartment that I can disconnect (without damaging anything, of course) that should turn the light on. If the light comes on, I'm good. If it doesn't come on, troubleshooting time.

Thanks,

Tom

DEATH2000 02-27-2012 11:10 PM

Yes it should come on for a few seconds upon start up. The bulb could have been disconnected or removed. Te only way to tell is to remove the gauge cluster.

radarfxst 02-27-2012 11:59 PM

Thanks for the reply. Before I pull the cluster, is there something fairly simple I can disconnect in the engine compartment that SHOULD turn the "check engine" light on?

DEATH2000 02-28-2012 06:33 AM

Try the MAF sensor. If that doesn't work an O2 sensor will. But their under the car.


All times are GMT -5. The time now is 12:02 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © 2005-2013 UnitedBimmer.com